streda, január 29

Čo by ste mali vedieť o kokosovom oleji?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Multifunkčný pomocník, ktorého využijete nie len pri varení, na jedenie alebo na kozmetické účely. Určite viete o tom, že je reč o kokosovom oleji! Pre mnohých z nás bol tento multifunkčný zázrak ešte neznámou vecou, ktorú sme ani nevedeli načo poriadne používať. Na vyprážanie alebo varenie bol príliš sladký a úplne zmenil chuť jedla, tak načo teda využívať olej, keď sa nedá používať na tie klasické účely?

Odkedy sa však začali vyrábať najrôznejšie druhy olejov z takých rastlín, o ktorých ste si ani nemysleli, že sa to dá, ľudia prišli na to, že oleje nie sú skvelé len v kuchyni. Pochopili, že dokážu mať priaznivé účinky pre telo nie len zvnútra, ale aj z vonka. No a dnes bude reč práve o kokosovom oleji, jednom z najmultifunkčnejších zo všetkých druhov olejov. Dočítate sa o jeho pozitívnych účinkoch pre zdravie a telo, jeho využitie a spôsob výroby.

Pôvod kokosového oleja a jeho spôsob výroby

Nemyslite si, že kokosový olej je nejakou extra novinkou, pretože sa začal vyrábať a používať už veľmi dávno. Jeho pôvod sa nachádza v Indii, kde sa používal a používa v tradičnej indickej medicíne – Ajurvéde. Bol vtedy braný ako liek na všetko a využíval sa hlavne pri problémoch s vlasmi (hlavne vypadávaním vlasov), pri liečení popálenín, opuchov, rán a pri problémoch zo srdcom.

Kokosový olej je vlastne olej rastlinného pôvodu, ktorý sa získava z plodov kokosovníka, všetkým známeho kokosového orechu. Ak chcete vyťažiť z tohto oleja čo najviac, treba si vždy vyberať 100% kokosový olej, s označením panenský a bio, keďže ten nebol vystavený chemikáliám a vysokým teplotám, ktoré znižujú jeho účinnosť.

Olej vzniká z jadier alebo dužiny kokosových orechov. Lisovaním alebo extrakciou sa potom z týchto častí kokosu získava olej, približne pri teplote 23 až 25 stupňov Celzia. Pri tomto procese vzniká bio kokosový olej najvyššej kvality. V závislosti od spôsobu výroby sa rozlišujú štyri typy kokosového oleja:

  • Rafinovaný kokosový olej – získava sa zo sušených jadier orechov, nemá chuť ani vôňu a používa sa na kozmetické účely, nie na varenie.
  • Frakciovaný kokosový olej – vyrába sa frakcionáciou, zachovávajú sa v ňom len nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom a využíva sa hlavne na lekárske a kozmetické účely.
  • Hydrogenovaný kokosový olej – olej je vystavovaný veľkému tlaku a dochádza k produkovaniu vodíkových bublín. Vydrží dlhšie, ale môže obsahovať zdraviu škodlivé tuky.
  • Panenský kokosový olej – najzdravší zo všetkých, vzniká procesom, kde sa nevyužívajú chemikálie. Práve tento sa používa na varenie, kozmetické účely alebo masáže.

Výrobný proces sa môže rozlišovať aj podľa toho, či sa vyrába zo suchých častí kokosových orechov alebo mokrých a podľa  toho je aj suchý a vlhký výrobný proces. Pri suchom výrobnom procese sa olej vyrába z tzv. kopry, čo je vysušená dužina a je extrahovaná pomocou slnečného žiarenia alebo ohňa. Kopra za zlisuje a z toho sa vytvorí olej.

Naopak, pri vlhkom výrobnom procese sa využívajú surové kokosové orechy, z ktorých sa vytvorí tekutá emulzia. Z nej sa potom extrahuje olej. Tento postup je ale veľmi zložitý a finančne nie veľmi výhodný, keďže zahŕňa dlhé varenie. Preto väčšina firiem a aj ľudí vyrába kokosový olej skôr pomocou suchého výrobného procesu.

Čo obsahuje kokosový olej?

Keďže je to kokosový OLEJ, obsahuje hlavne tuky. No nie všetky tuky vo všetkých olejoch sú rovnaké. Tento obsahuje hlavne nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom (MCFA) a je to zdravšia forma tukov, ktoré k životu naozaj potrebujeme.

Bežné nasýtené mastné kyseliny nachádzajúce sa napríklad v slnečnicovom alebo repkovom oleji s dlhým reťazcom už nie sú až tak zdraviu prospešné. Môžu spôsobovať napríklad srdcové problémy, depresiu alebo zvýšenú hladinu cholesterolu. Tieto tuky sú premieňané na energiu priamo v pečeni. Tuky nachádzajúce sa v kokosovom oleji naopak podporujú vznik HDL alebo inak povedané „dobrého“ cholesterolu.

Ako môžete využiť kokosový olej?

Ako sme už spomínali, je veľmi veľa možností využitia kokosového oleja a keď si prečítate na čo všetko ho budete môcť používať, určite ho začnete spotrebovávať na kilá. Ale všetko poporiadku. Na čo všetko môžete kokosový olej používať?

Starostlivosť

Prvý okruh, kde môžete kokosový olej využívať, je práve oblasť starostlivosti o telo. Čo sa týka pleti, tak môžete kokosový olej používať ako odličovač, kedy ho budete jemne masírovať do pokožky, zmyjete teplou vodou a vaša pleť bude odlíčená. Taktiež sa dá použiť aj na hydratovanie pokožky a hlavne pier v chladnejšom počasí.

Kokosový olej sa dá využiť aj ako maska na vlasy. Stačí, ak ho nanesiete do končekov vlasov a necháte ho pôsobiť aspoň pár hodín, najlepšie je nechať si ho vo vlasoch na celú noc. Ak máte veľmi suché vlasy, tak je ideálne dať si kokosový olej do celej dĺžky vlasov. Ak neradi používate napríklad penu na holenie, tak aj kokosový olej poslúži ako pomocník pri holení. Žiletka sa bude po ňom lepšie kĺzať a zároveň nebudete mať na nohách suchú kožu.

V zime určite využijete aj peeling, ktorý si jednoducho vytvoríte z kokosového oleja a kávy, alebo trstinového cukru. Takýto peeling je najlepšie nanášať na telo počas sprchovania a pokožka bude vďaka tomu jemnejšia a napnutejšia. Okrem toho môžete kokosový olej využiť aj na suchú kožu na rôznych častiach tela – na lakte, kolená, na kožu okolo nechtov alebo na nohy.

Pomoc pri poraneniach

Tento olej vám veľmi dobre poslúži aj ako prvá pomoc pri určitých poraneniach, stane sa takým vašim domácim lekárom. Je veľmi dobrý na škrabance, rezné rany a odreniny. Pokožku okolo rany zvláčni a je akousi bariérou, ktorá nepustí dnu žiadnu infekciu a baktérie. Vďaka tomu sa vám rany aj rýchlejšie zahoja.

Prvou pomocou sa môže stať aj na krvácajúce ďasná. Keďže krv z ďasien môže viesť až ku rôznym zápalom a nepríjemným komplikáciám, je lepšie to vyriešiť hneď a to možno práve aj vďaka kokosovému oleju. Ak si pár minút pred umývaním zubov prepláchnete ústa týmto olejom, bude pôsobiť antibakteriálne a bude chrániť ústa pred zápalmi a možným krvácaním. Ďalším benefitom takéhoto preplachovania úst a zubov je aj o čosi belší úsmev.

Strava a zdravie

Kokosový olej je veľmi dobré pridávať do rôznych smoothie nápojov, ranných ovsených kaší alebo pripravovať na ňom jedlá. Je to o čosi zdravší variant od tých typických druhov oleja. No okrem nasýtených mastných kyselín obsahuje aj vitamíny a minerály, takže vášmu telu dá o čosi viac ako len tuky. No a je aj skvelým štartovacím motorom na ráno, takže sa ho do svojich raňajok naozaj oplatí pridať.  A ak chcete pár kíl zhodiť, tak je opäť dobré siahnuť po kokosovom oleji. Treba si na to však dávať pozor a jesť kokosový olej len v menších dávkach. Ak by ste ho jedli príliš veľa, tak bude chudnutie neúčinné alebo môže mať dokonca opačný efekt.

Čo sa týka zdravia, tak kokosový olej vplýva na hladinu cukru v krvi, a to veľmi pozitívne. Ak má človek vyššiu hladinu cukru v krvi, ako je zdravé a dá si aspoň lyžicu kokosového oleja, ten ju postupne zníži na optimálne množstvo. Pri klinickom testovaní sa taktiež zistilo, že je tento olej pozitívne vplýva na liečbu alzhajmerovej choroby.

Ďalším z jeho pozitívnych vplyvov na zdravie je redukcia zápalov v tele. Vďaka jeho antioxidačnej aktivite redukuje baktérie, a tak postupne lieči zápal. Antibakteriálne vlastnosti kokosového oleja môžu byť dokonca prospešné aj pri liečbe rakoviny a pri prevencií. Je potrebné ho spojiť aj s celkovo zdravým životným štýlom. Tiež pomáha na silnejšiu imunitu, zlepšuje pamäť a keďže pomáha telu vstrebávať určité vitamíny, zlepšuje celkovo činnosť tráviaceho traktu.

BIO RAW kokosový olej 360ml

Kokosový olej a vedľajšie účinky

Aj kokosový olej môže mať tak ako všetko možné vedľajšie účinky. Keďže je tvorený hlavne nasýtenými mastnými kyselinami, kokosový olej sa neodporúča ľuďom s príliš vysokou hladinou cholesterolu. Aj keď zvyšuje len hladinu toho „dobrého“ cholesterolu, hladina sa môže meniť a ovplyvňuje to aj hladinu druhého, škodlivého cholesterolu.

Nie je odporúčané ani príliš často na tomto oleji vyprážať, keďže hlavne pri opakovanom používaní sa v tomto oleji tvoria nebezpečné polyaromatické uhľovodíky a tie sú karcinogénne.

Zdieľať.

About Author

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým klasickým ženským záležitostiam - oblečeniu, kozmetike a cvičeniu. V živote sa riadim pravidlom " Pracuj na sebe, lebo nikdy nevieš, koho môžeš inšpirovať." Preto sa snažím písať články tak, aby ľudí inšpirovali v rôznych smeroch života."

Zanechať komentár